Sport kao rekreacija

srpanj 6, 2018by
Fotolia_37512317_Subscription_Monthly_M-1280x972.jpg

Iako smo navikli o prekomjernoj tjelesnoj težini razmišljati isključivo kao o estetskom pitanju, ona je i veliki zdravstveni problem. Sjedilački stil života na koji smo toliko navikli prava je klopka za naše zdravlje, a kada se spoji sa širokom ponudom lako dostupne brze hrane dobijemo pravu tempiranu bombu. Upravo zato je sport kao rekreacija pravi način na koji možemo poboljšati svoje zdravlje.

 

Što dobivamo kada se bavimo sportom?

Redovita tjelesna aktivnost povoljno djeluje na sve sustave u našem tijelu: lokomotorni, krvožilni, metabolički… Kraće rečeno: osjećat ćete se bolje! Istraživanja su pokazala da kardio treninzi jednako utječu na naše raspoloženje kao i antidepresivi. Nakon dobrog treninga naš mozak stvara tzv. hormone sreće – endorfine, zbog kojih se osjećamo pozitivno i sretno, a također se luče i serotonin (neurotransmiter koji regulira raspoloženje, apetiti i san) te dopamin (pruža osjećaj zadovoljstva i uzbuđenja mozgu).

S obzirom na to da povoljno djeluje na snižavanje krvnog tlaka, tjelesna aktivnost može u nekim slučajevima djelovati i kao prirodno sredstvo protiv blagog povišenog tlaka kad lijekovi nisu nužni te na taj način poboljšava zdravlje krvožilnog sustava.

 

Zabavite se!

Kada govorimo o bavljenju sportom, najčešće se koncentriramo na zdravstvene dobrobiti koje ono donosi sa sobom, no zaboravljamo na psihološki i društveni učinak. Naime, rekreacija je savršeni način za provođenje slobodnog vremena, druženje, upoznavanje novih osoba, testiranja vlastitih granica i „bildanja“ samopouzdanja, a ne samo mišića.

 

Ako ne znate od kuda krenuti, provjerite sve programe koje naš centar nudi: klasičnu teretanu, aerobne treninge (Morning Workout Mix, Total Body, Power Pilates, Fat Burning, Fit Challenge, Body Fit Mix, Booty & Core i Mat Pilates) tenis i nogomet. Probudite svoje tijelo i učinite nešto za svoje zdravlje. Pritom nemojte zaboraviti na nekoliko osnovnih pravila:

 

  • Pijte puno vode kako biste održali ravnotežu elektrolita, pokrenuli metabolizam i izbjegli dehidraciju.
  • Nemojte se vagati svakog dana jer je vaga prevrtljiva sprava. Gubitak prekomjerne mase očituje se u izgubljenim centimetrima, stoga pospremite vagu i nemojte se mučiti brojkama.
  • Strpite se! Napredak se ne događa preko noći, već se gradi malo po malo. Ipak, niste prekomjerne kilograme dobili u mjesec dana, pa ih tako ni ne možete istopiti u brzom roku, što god vam reklame obećavale.

 

Piše: Karmen Pužar
Fotografije: Fotolia