Zašto toliko volimo nogomet?

srpanj 6, 2018by
nogomet-blog-1280x853.jpg

Želite se pokrenuti, ali baš i ne volite teretanu ili grupne vođene treninge? Ako ste društveni tip, zašto ne biste probali s nogometom? Istovremeno ćete utegnuti tijelo, istopiti masne naslage, povećati mišićnu masu i uživati u dobrom društvu!

Zašto toliko volimo najsporedniju stvar na svijetu

Ako ostavimo ljubav prema klubovima na stranu i navijanje, nogomet je idealna tjelesna aktivnost koja spaja zdravlje i druženje. Naime, najvažnija sporedna stvar na svijetu sa sobom donosi mnoge dobrobiti za zdravlje: samo dva do tri sata igranja nogometa tjedno može poboljšati krvožilni, lokomotorni i metabolički sustav, neovisno o tome koliko godina imate ili kojeg ste spola. Čak nije ni važno igrate li rekreativno nogomet godinama ili se tek „zagrijavate“ s društvom. Redovito igranje nogometa može biti od koristi i osobama koje muči povišeni tlak, a ono znatno poboljšava funkciju pluća.

 

Istraživači Sveučilišta u Kopenhagenu proučavali su muškarce, žene i djecu koji su se rekreativno bavili nogometom i ustanovili su kako su osobe koje su tri sata tjedno igrale nogomet kroz razdoblje od tri mjeseca uspjele istopiti tri čak kilograma, nabaciti skoro dva kilograma mišićne mase, sniziti razinu lošeg kolesterola, a poboljšali su svoju ravnotežu.

 

Stručnjaci nogomet uspoređuju s intervalnim treningom jer u isto vrijeme imate kardio trening, topite masne naslage, povećavate mišićnu masu te radite na fleksibilnosti. To je pravi fitness trening: dugi sprintevi, skokovi na loptu, brze promjene smjera i zaustavljanje, naizmjenične zapreke… Iako to ne doživljavate na taj način, nogomet je pravi izazov za tijelo, a sa sobom nosi i sjajne pozitivne psihološke dobrobiti. Druženje koje se odvija za vrijeme nogometa rijetko tko će odbiti te se ono često nastavlja i nakon utakmice.

 

Piše: Karmen Pužar
Fotografije: Freepik