Zašto je sport važan za mališane?

srpanj 6, 2018by
06-IGRE-POČETAK-04-1-1280x960.jpg

Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je svaki treći dječak te svaka peta djevojčica ili pretila ili ima prekomjernu tjelesnu masu u dobi od 11 godina! Sve se manje mališana bavi nekom tjelesnom aktivnošću, a sve više ostavlja da se zabavljaju na mobitelu i računalu. Nemojte zaboraviti: čak 60 posto pretile djece postaju pretile odrasle osobe. Ključno je reagirati na vrijeme i potaknuti djecu na zdrave odabire kada je u pitanju hrana, ali i tjelesna aktivnost.

 

Vježbati možemo u bilo kojoj životnoj dobi. To je prava čar sporta: on je otvoren za sve! U današnje vrijeme kada nam je sjedilački način života glavna karakteristika životnog stila, a brza hrana je široko dostupna i bombardira nas na svakom koraku od izuzetne je važnosti djeci usaditi zdrave navike. Osim uravnotežene prehrane, to se uvelike odnosi na redovito bavljenje nekom tjelesnom aktivnošću. Redovitim vježbanjem mališani mogu znatno smanjiti svoje izglede za razvijanje prekomjerne težine, ali i mnogih kroničnih bolesti (kao što su bolesti krvožilnog sustava, dijabetes tipa 2, mišićno-koštane ili pak maligne bolesti).

Također, vježbanje utječe za razvoj motorike, koordinacije, ravnoteže, aerobnu izdržljivost, ali i kognitivne sposobnosti. Zaista: djeca koja vježbaju uspješnija su u školi. Istraživanjem je ustanovljeno kako se mališani koji prakticiraju 90 minuta dodatne izvannastave tjelesne aktivnosti mogu bolje koncentrirati od svojih prijatelja te imaju bolje rezultate na testovima iz pravopisa, čitanja i matematike. Osim toga, tjelesna aktivnost povećava protok krvi u mozgu, čime se poboljšava pamćenje, učenje i raspoloženje.

 

Svaki oblik tjelesne aktivnosti je iznimno koristan

Stručnjaci tvrde da je svaki oblik tjelesne aktivnosti dobar za zdravlje djece, neovisno o vrsti sporta, pa čak i samoj prirodi tjelesne aktivnosti (primjerice, dobodošlo je trčanje po školskom dvorištu za vrijeme velikog odmora ili igranje graničara, a od velike koristi je i vježbanje na satu tjelesne i zdravstvene kulture, jednako kao i rekreativno bavljenje nekim sportom u slobodno vrijeme).
Koji sport odabrati?

U sklopu Sportskog centra Oranice djeluje i sportska škola S10 za djevojčice i dječake od tri do 12 godina koja nudi raznolike sportske programe prilagođene dobi djece te sportske rođendane. U sklopu našeg Centra djeluje Teniski klub iTeam ZAPAD koji broji stotinjak članova svih dobnih skupina, od polaznika škole tenisa i rekreativaca do registriranih natjecatelja s postignutim zavidnim rezultatima.

Ako se dvoumite između nekoliko sportskih aktivnosti i niste sigurni na koji sport želite uspisati svog mališana, osluškujte koji su njegovi interesi. Neka će djeca odmah znati da žele trenirati nogomet, dok će druge trebati malo pogurati ili im dati da se prvo okušaju u različitim vrstama sporta. Pri tom možete i poslušati savjet trenera koji će iz stručnog kuta procijeniti je li vaš mališan predodređen za određeni sport.

 

No, zapamtite: sport treba biti zabavan!

 

Fotografije: Obiteljska igraonica i Sportska škola s10